Seiko Tissot Storm
značkové hodinkygaleriesortimentporadnakontakt
 

Ošetřování šperků z drahých kovů

Zboží z drahých kovů nebo jejich napodobenin je velmi náchylné k oxidaci povrchu. Pot a prach je největším nepřítelem klenotnického zboží. Kromě toho zboží z drahých kovů je poměrně měkké, snadno se poškrábe, a proto s ním musíme zacházet velmi opatrně.

Drahé kovy jsou v ryzím stavu většinou na vzduchu i ve vodě stálé. Při výrobě šperků se ale používá slitin, jejichž stálost se na vzduchu i ve vodě snižuje s klesajícím obsahem drahého kovu. Povrchovému okysličování říkáme odborně nabíhání. Nabíhání může být způsobeno nesprávnou volbou ryzosti zboží pro určité prostředí, ve kterém je šperk nošen.

Zlaté zboží se běžně vyrábí v ryzosi 585/1000, v níž za normálních okolností vzdoruje chemickým i povětrnostním vlivům. Obsahuje však 415/1000 přísad jiných kovů, na které mohou působit některé chemikálie, obsažené ve vzduchu, zvlášť sloučeniny síry nebo sloučeniny jódu a bromu. Jejich působením vznikají na povrchu zlaté slitiny sirnidy, jodidy nebo bromidy stříbra a mědi, které působením světla černají. Příčinou nabíhání může být práce s chemikáliemi nebo pot, který obsahuje stopové prvky léků nebo kosmetických přípravků obsahující jód, brom nebo síru. Nabíhání zlata nebývá potom trvalé a vyskytuje se jen v období, ve kterém přichází šperk s chemikáliemi do styku. V takové případě postačí zpravidla zvýšit obsah zlata ve šperku na 750/1000 a nabíhání přestane. Jinak je nabíhání jen povrchové a dá se snadno odstranit vyleštěním.

Rtuť a její sloučeniny působí přímo na zlato, přičemž vzniká povlak bílého amalgánu stříbrného vzhledu. Nabíhání vzniká u osob pracujících s rtutí nebo s jejich sloučeninami anebo u osob užívající rtuťové masti, případně jiné léčebné nebo kosmetické preparáty. Rtuť může způsobit i rozleptání některých částí šperku (háčky nebo patenty náušnic). Všeobecně platí zásada, že bledé slitiny zlata nabíhají snadněji než červené, protože obsahují více stříbra.

Podobně jako zlato, černá na povrchu i stříbro působením sirných sloučenin, jódu a bromu. Nejčastěji způsobují černání sloučeniny síry (sirovodík) obsažené ve vzduchu, čímž na povrchu šperku vzniká černý sirník stříbra. Nabíhání je opět jako u zlata jen povrchové a snadno se odstraní vyleštěním.

K běžnému čištění šperků zákazníkem lze v současné době doporučit speciální impregnovanou utěrku "SILBO". Velice důležité je před čištěním předmět oprášit, aby prach při čištění povrch nepoškrábal. Složitější případy je nejlepší svěřit odbornému zlatnictví k vyleštění.


 
 




značkové hodinky | galerie | sortiment | poradna | kontakt | partneři Copyright © Zlatnictví Arnošt Korčak
Design TemplateYes - Free Web Templates