Seiko Tissot Storm
značkové hodinkygaleriesortimentporadnakontakt
 

O vodotěsnosti hodinek

S vodou přicházíme do styku při mytí, úklidu, v přírodě, při sportu i při normálním nošení když se třeba potíme. Nemusíme tedy být zrovna potápěči, abychom při koupi hodinek dali přednost výrobku označenému jako vodotěsný.

U většiny náramkových hodinek je na číselníku kromě značky zobrazen i symbol 30M, 50M, 100M, 200M nebo 300M. Označení M za číselným údajem neznamená v žádném případě hloubku potápění v metrech, nýbrž ustálený řád stupně vodotěsnosti hodinek v tomto pořadí:

* water resistent - vlhké prostředí, mytí rukou nebo nádobí, pot
* 30M water resistent - nepříznivé počasí-déšť, náhodný styk s vodou
* 50M water resistent - sprchování, povrchové plavání, vodní sporty
* 100M water resistent - náročné vodní sporty, rekreační potápění (do 15 metrů)
* 200M a více M water resistent - vhodné pro potápění s dýchacím přístrojem

Ideálními hodinkami pro plavání a potápění jsou modely vybavené šroubovací korunkou a zadním víčkem pouzdra (popřípadě se šroubovacími tlačítky chronografu).

Pro zachování patřičné vodotěsnosti hodinek je nutné nechat provést jejich kontrolu v autorizovaném servisním středisku a to přibližně jednou za rok. Vodotěsnost hodinek totiž zajišťují gumová těsnění na zadním víčku pouzdra, u korunky, u sklíčka popřípadě u tlačítek chronografu, která se při styku s vodou poškozují a přirozeně stárnou a tím vzniká možnost vniknutí vody do hodinek. Při koupání nebo potápění ve slané vodě v moři je důležité opláchnout hodinky řádně sladkou vodou.


 
 




značkové hodinky | galerie | sortiment | poradna | kontakt | partneři Copyright © Zlatnictví Arnošt Korčak
Design TemplateYes - Free Web Templates